Dry needling

Heeft u last van zeurende, irritante of drukkende pijn? Is uw pijn verspreid over een gebied in plaats van op één punt? Mogelijk is dry needling iets voor u. Op deze pagina vertellen we wat dry needling is, of het pijnlijk is en wat het verschil is met acupunctuur. De Fysiocare specialisten in Waalwijk en Bergeijk (regio Valkenswaard) staan klaar om u van uw klachten af te helpen. 


Dry needling: wat is dat?

Veel mensen vragen zich af, dry needling: wat is dat nou? Dry needling is een relatief nieuwe behandelmethode binnen de fysiotherapie die toegepast wordt bij gespannen spieren. Door middel van een speciale techniek wordt een spierknoop (‘een triggerpoint’) met een dunne acupunctuurnaald geprikt, zodat de knoop verdwijnt. De spier raakt hierdoor snel en langdurig ontspannen. Dat is het doel wat een fysiotherapeut bij u wil bereiken met dry needling.

 


Wanneer wordt dry needling gebruikt?

De fysiotherapeut gebruikt dry needling bij verkrampte spieren; eventueel in combinatie met stijfheidsklachten en/of minder spierkracht. Vaak geven spieren een uitstraling naar een andere plek in het lichaam. Heeft u bijvoorbeeld lage rugklachten, maar voelt u ook de bil? Dan is het mogelijk dat uw pijn vanuit de bil komt. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden. Laat de fysiotherapeut van Fysiocare testen of dit bij u het geval is. 

Wilt u een afspraak maken?

Het Fysiocare team staat voor u klaar!

Plan een afspraak

Dry needling is niet pijnlijk, maar voelt als spierpijn

Bij dry needling wordt uw spier aangeprikt, maar het is niet pijnlijk. Omdat de naald erg dun is, voelt u het inbrengen van de naald zelf niet. Wat u wel kunt voelen, is een diep, drukkend gevoel in de spier en waarschijnlijk ook een uitstraling naar een ander deel van het lichaam. Dit is niet pijnlijk, maar voelt als een spierpijn. Soms kan de spier bij dry needling kort samentrekken, wat enigszins vervelend aanvoelt, maar ook dit is niet pijnlijk.


Heb ik er daarna last van?

Na de behandeling met dry needling voelt u een aantal uur een beurs gevoel in de aangeprikte spier. Als u de oefeningen die u krijgt van de fysiotherapeut goed uitvoert, is dit gevoel in de meeste gevallen diezelfde dag alweer weg.


Verschil acupunctuur en dry needling door fysiotherapeut

Het verschil tussen acupunctuur en dry needling door een fysiotherapeut is dat acupunctuur zich richt op het behandelen van meridianen (energiebanen), in tegenstelling tot dry needling, waarbij de spieren behandeld worden. Acupunctuur is dus een ‘energiebehandeling’ en dry needling een ‘spierbehandeling’. Daarnaast is er nog een ander verschil; bij dry needling gebruikt de fysiotherapeut vaak maar één naald om kort en diep in de spier te komen. Een acupuncturist gebruikt meerdere naalden die in de huid blijven staan en dus heel oppervlakkig blijven. Dat zijn de twee grootste verschillen tussen acupunctuur en dry needling.

Dry needling regio Valkenswaard en Waalwijk

Woont u in de buurt van Valkenswaard of Waalwijk en heeft u last van zeurende, irritante of drukkende pijn? Neem dan vrijblijvend contact op met Fysiocare Bergeijk (regio Valkenswaard) of Fysiocare Waalwijk zodat we samen kunnen bepalen of dry needling een oplossing is voor uw klachten, of dat er een andere behandeling is die beter aansluit dan dry needling.


Wilt u weten of Fysiocare iets voor u kan betekenen?

Neem dan vrijblijvend contact op met Fysiocare. Bespreek uw klachten en vraag gerust naar meer informatie over dry needling.

Veelgestelde vragen

De fysiotherapeut gebruikt Dry Needling bij verkrampte spieren, eventueel in combinatie met stijfheidsklachten en/of minder spierkracht. Vaak geven spieren een uitstraling naar een andere plek in het lichaam. Heeft u bijvoorbeeld lage rugklachten, maar voelt u ook de bil? Dan is het mogelijk dat uw pijn vanuit de bil komt. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden. Laat uw fysiotherapeut testen of dit bij u het geval is.

Uw spier wordt aangeprikt, maar zo voelt het niet! Omdat de naald erg dun is, voelt u het inbrengen van de naald zelf niet. Wat u wel kunt voelen, is een diep, drukkend gevoel in de spier en waarschijnlijk ook een uitstraling naar een ander deel van het lichaam. Dit is niet pijnlijk, maar voelt als een spierpijn. Soms kan de spier kort samentrekken, wat enigszins vervelend aanvoelt, maar ook dit is niet pijnlijk.

Na de behandeling met dry needling voelt u een aantal uur een beurs gevoel in de aangeprikte spier. Als u de oefeningen die u krijgt van de fysiotherapeut goed uitvoert, is dit gevoel in de meeste gevallen dezelfde dag alweer weg.

Acupunctuur richt zich op het behandelen van meridianen (energiebanen), in tegenstelling tot Dry Needling, waarbij de spieren behandeld worden. Daarnaast  gebruikt de fysiotherapeut vaak maar één naald om diep in de spier te komen. Een acupuncturist gebruikt meerdere naalden die in de huid blijven staan en dus heel oppervlakkig blijven. Wel zijn er raakvlakken met accupunctuur en werken we graag samen met acupuncturisten uit de regio.