Oncologische fysiotherapie

Helaas krijgen veel mensen in Nederland te maken met kanker. En de daarbij komende klachten zoals spanning, pijn, krachtsverlies, vermoeidheid, problemen bij het uitvoeren van dagelijkse bezigheden en in sommige gevallen ook het terugkeren naar uw werk. Bij oncologische fysiotherapie gaat u sporten en bewegen om klachten te verminderen, om conditie te verbeteren en het leren bewaken van grenzen. Dit stemmen we persoonlijk af op de hulpvraag en fase waarin u zit. 


Wat is oncologische fysiotherapie

Oncologische fysiotherapie is een specialisatie binnen fysiotherapie waarbij specifiek gericht wordt op het behandelen van problemen die ontstaan zijn door kanker; zowel door de ziekte zelf als ook door de operatie of behandelingen zoals radiotherapie, chemotherapie, etc. Maar wat betekent oncologische fysiotherapie nou eigenlijk in de praktijk? Mensen die kanker hebben, of hebben gehad, kunnen klachten krijgen door de ziekte zelf of door de behandeling. Denk hierbij aan 

  • spanningsklachten
  • verminderde spierkracht en beweeglijkheid
  • pijn
  • conditieverlies en vermoeidheid

Door deze klachten kunnen mensen problemen ondervinden bij het uitvoeren van o.a. dagelijkse bezigheden, sportactiviteiten en het (terugkeren naar) werk. 


Waar kan een oncologiefysiotherapeut u mee helpen

Herkent u één of meer bovengenoemde klachten? Onze oncologiefysiotherapeut kan u helpen met onder andere:

  • het begeleiden bij bewegen (oefenen en trainen)
  • het (leren) bewaken van grenzen
  • zelf de regie over het leven weer wat terug te krijgen

Hierbij staat de hulpvraag van de persoon centraal.

Wilt u een afspraak maken?

Het Fysiocare team staat voor u klaar!

Plan een afspraak

Voor welke fase is oncologie fysiotherapie

Met oncologische fysiotherapie kunnen we u helpen, in welke fase u ook zit. Zo kan onze oncologiefysiotherapeut in de curatieve fase, wanneer de behandeling tot doel heeft genezing te bereiken, een rol spelen bij de revalidatie. Maar oncologie fysiotherapie kan ook een rol spelen in de palliatieve fase waarin we samen werken aan de kwaliteit van leven. Zelfs in de laatste, terminale fase van het leven, kan sporten of bewegen middels oncologische fysiotherapie een belangrijke rol spelen.


Sporten tijdens oncologische revalidatie

Sporten of bewegen tijdens oncologische revalidatie helpt bij diverse lichamelijke en psychische problemen als gevolg van kanker. Ten eerste is het bekend dat functioneel oefenen, sporten en trainen positieve effecten heeft op zowel lichaam en geest. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit ook geldt als er al gestart wordt met sporten in de fase van de medische behandeling bij kanker. Ten tweede kan het zoveel mogelijk in stand houden van onder andere kracht en conditie doormiddel van sporten ertoe bijdragen dat de medische behandeling beter verdragen wordt. Ten derde wordt het opbouwen ná de behandelingen van de kanker met oncologie revalidatie ook gemakkelijker. 


Vergoeding

De vergoeding (PDF) van deze oncologische fysiotherapie valt binnen de reguliere fysiotherapie. Heeft u vragen met betrekking tot de vergoeding? Neem gerust contact , we helpen u graag.

 

Wilt u weten hoe Fysiocare u kan helpen?

Neem dan vrijblijvend contact op met Fysiocare. Bespreek uw hulpvraag zodat we samen kunnen afstemmen waarmee we u kunnen helpen, persoonlijk passend bij de fase waarin u zit.

 

Veelgestelde vragen

Een oncologisch fysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in het behandelen en begeleiden van mensen tijdens en na de behandeling van kanker. De therapie kan gericht zijn op verminderen of voorkomen van klachten die ontstaan door de ziekte of de behandelingen, zoals vermoeidheid, pijn en verminderde spierkracht.

Ook in de palliatieve –en terminale fase kan een oncologie fysiotherapeut u ondersteunen. Onze oncologie fysiotherapeut bespreekt graag met u wat fysiotherapie in uw situatie kan betekenen.

Oncologische fysiotherapie kan u helpen met een betere conditie de operatie in te gaan. Onze oncologie fysiotherapeut bespreek graag met u of fysiotherapie in uw situatie voor de operatie al nuttig kan zijn.

De oncologie fysiotherapeut kan ondersteunend zijn in pijnvermindering, ontspanningsoefeningen,  ademhalingsoefeningen en het vinden van een comfortabele houding.

Oncologische fysiotherapie kan dan juist erg nuttig zijn.  Uit onderzoeken blijkt duidelijk dat beweging zorgt dat mensen de behandelingen beter doorstaan en sneller herstellen. Onze oncologiefysiotherapeut kan u daarin begeleiden.

De vergoeding van de therapie is afhankelijk van de medische behandeling die u heeft/heeft gehad en de verzekering. In sommige gevallen kan er sprake zijn voor een chronische indicatie voor fysiotherapie voor kanker. Onze oncologiefysiotherapeut legt graag uit wat voor uw van toepassing is.