Shockwave therapie

Heeft u al langer last van de onderstaande aandoeningen? Helpt reguliere fysiotherapie niet voldoende? Shockwave therapie kan dan iets voor u betekenen!

  • Tennis- of golferselleboog;
  • Peesontsteking in de schouder;
  • Slijmbeursontsteking in de heup;
  • Knieklachten rondom de knieschijf;
  • Scheenbeenklachten (springschenen);
  • Achillespeesklachten;
  • Hielklachten of hielspoor?

Maak kennis met de unieke Fysiocare methode: de combinatie van meerdere effectieve therapievormen.


Wat is shockwave therapie?

Shockwave therapie is een behandeltechniek waarbij chronische peesklachten effectief behandeld kunnen worden. Het lichaam wordt blootgesteld aan krachtige ‘schokgolven’ die toegediend worden door middel van een behandelkop. Deze kop lijkt op een pistool en “schiet” de golven nauwkeurig het lichaam in richting de te behandelen locatie.


Hoe werkt shockwave therapie?

Pezen die chronisch overbelast worden, kunnen “slijten”, waardoor ze pijn blijven geven. Shockwaves versnellen het genezingsproces door de zelfhelende eigenschappen van het lichaam te activeren, waardoor deze slijtage tegengegaan wordt. Ze stimuleren de stofwisseling en verbeteren de bloedcirculatie, zodat uw pees geen ontstekingsreactie meer vertoont. Hierdoor zal uw pijn snel verminderen.

 

 

Wilt u een afspraak maken?

Het Fysiocare team staat voor u klaar!

Plan een afspraak

Wat is de Fysiocare methode?

Fysiocare combineert meerdere therapievormen om zo een effectieve strategie aan te gaan in de behandeling tegen bovenstaande blessures. Als uw klacht al langer aanwezig is, zal de plaats van de blessure niet de enige plaats zijn waar uw pijn vandaan komt. Hierdoor is het van belang om verder te kijken dan uw pijnlocatie. Shockwave wordt gecombineerd met dry needling, bindweefseltechnieken en actieve oefeningen, zodat alle facetten meegenomen worden in de behandeling. Er wordt indien nodig een gezamenlijk behandelplan aangegaan met de osteopaat of podotherapeut, waardoor u zo snel mogelijk weer pijnvrij kunt bewegen.


Hoe vaak moet ik met shockwave therapie behandeld worden?

Over het algemeen wordt er 3 tot 5 keer behandeld met shockwave met een interval van 7 tot 12 dagen. Daarnaast zal uw fysiotherapeut u mogelijk een tweede keer in de week zien om het behandelplan te optimaliseren. Door de combinatie met andere therapievormen, kan uw behandeling langer duren.


Wat kost een shockwave therapie behandeling?

Een Shockwave behandeling is onderdeel van een reguliere fysiotherapie behandeling. Dit wordt vergoed door uw zorgverzekeraar, mits u een aanvullende verzekering heeft. Hiernaast wordt een eigen bijdrage van 20 euro per keer gevraagd. Dit is vanwege de revisiekosten om ervoor te zorgen dat het apparaat optimaal blijft presteren. Deze bijdrage kan niet gedeclareerd worden bij de zorgverzekeraar.

 

Denkt u dat shockwave u kan helpen tegen uw klachten?

Neem dan contact op met onze fysiotherapeuten.

Veelgestelde vragen

Shockwave kan worden ingezet tegen chronische peesblessures. Pezen die chronisch overbelast worden, kunnen “slijten”, waardoor ze pijn blijven geven. Shockwaves versnellen het genezingsproces door de zelfhelende eigenschappen van het lichaam te activeren, waardoor deze slijtage tegengegaan wordt. Ze stimuleren de stofwisseling en verbeteren de bloedcirculatie, zodat uw pees geen ontstekingsreactie meer vertoont. Hierdoor zal uw pijn snel verminderen.

Een shockwavebehandeling is onderdeel van een reguliere fysiotherapie behandeling. Dit wordt vergoed door uw zorgverzekeraar, mits u een aanvullende verzekering heeft. Hiernaast wordt een eigen bijdrage van 23,50 euro per keer gevraagd. Dit is vanwege de revisiekosten, om ervoor te zorgen dat het apparaat optimaal blijft presteren. Deze bijdrage kan niet gedeclareerd worden bij de zorgverzekeraar.

Over het algemeen wordt er 3 tot 5 keer behandeld met shockwave met een interval van 7 tot 12 dagen. Tijdens de fysiotherapiezitting zal onze fysiotherapeut naast de shockwave ook andere behandelinterventies toepassen om het herstel van de pees zo optimaal mogelijk te maken.

Ja, shockwave is in de meeste gevallen een niet prettige behandelmethode, maar dat heeft een reden. Shockwave werkt op twee vlakken: allereerst wordt pijn met pijn bestreden, waardoor het zenuwstelsel de pijnprikkel opnieuw gaat beoordelen en de pees achteraf minder pijnlijk is. Daarnaast veroorzaken de shockwaves op microniveau kleine ontstekingen, waardoor de pees zich gaat herstellen; hiervoor moet de luchtdruk zo hoog mogelijk gezet worden, anders werkt de shockwave simpelweg niet voldoende. Uiteraard wordt de behandeling aangepast aan uw pijnniveau en is het nooit té pijnlijk.

Nee, shockwave werkt met zogenaamde ballistische golven. Dat wil zeggen dat het apparaat door luchtdruk shockwaves produceert. Er komt geen elektriciteit bij kijken, anders dan dat de stekker in het stopcontact moet zitten.